Hari cuti2 umum ni..elok lah kalau korang belajar buat kueh mcm aku..Mak aku selalu bagi ilmu masak- memasak ni pada aku..namun..aku mmg jarang2 praktikkan..Kalau x silap, ni yg ke 118 kali kot mak aku ajar...tu belom kira dedulu mak aku berniaga..hari2 buat kuih..yang aku paling terer skrg ni buat kuih buah melaka...Actually buat kuih karipap gulung ni, mmg susah sikit..banyak nau nk adun tepung tu..memang x di nafikan, aku penah buat..jadi..tapi bukan lah karipap gulung..
Karipap gulung ni sebenarnya mempunya dua lapis..Kalau yg mak aku buat, mak aku akan buat dua bancuhan.1 campur majerin@ mentega yang dicairkan dengan tepung..1 adunan lagi tepung ,sedikit air garam(mengapa air garam?- sbb nak bagi semua digaul ngan rata okey...)ngan air...pastu uli dua adunan yg berasingan tu...
Karipap gulung ni sebenarnya mempunya dua lapis..Kalau yg mak aku buat, mak aku akan buat dua bancuhan.1 campur majerin@ mentega yang dicairkan dengan tepung..1 adunan lagi tepung ,sedikit air garam(mengapa air garam?- sbb nak bagi semua digaul ngan rata okey...)ngan air...pastu uli dua adunan yg berasingan tu...
Tada..inilah hasilnya..karipap pusing...Aku terlupa nak snap gambar masa bubuh inti dalam karipap tu...Selalunya mak aku akan simpan dulu..jarang terus goreng..Kalau korang nak simpan dalam friged, pastikan korang kuarkan awal..unless 2 jam kot sebelom menggoreng..kalau x...habis pecah kuih tu...so...selamat mencuba!!!
3 ulasan:
uii..
sedapnya makan panas-panas.
resepi x cukup lengkap nih..hehehe..bglah lengkap..satu2 step..baru leh cuba..
cik syahirah-
betul tu dik non...mmg sodap!!
kak dee-
herm...tu la pasal nya...len kali yeh..
Catat Ulasan