For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Ahad, 6 Disember 2009

Sambal Udang Potai Podeh Bona...



Salam....Mlm ahad u all...wah...semangat bukan main aku mlm ni yek...heeeee....bangga tuk diri jap..Ni adalah live n3 ni...x der shcadule2 la...Beruk malam ni baik lak..x der la susah nk upload gambau...yeee...puji beruk tuk mlm ni..Ok, ni aku nk citer sikit pasal sambal udang potai mak bapak bodeh bona ni ha...Aku ngah training diri tuk masak sambal petai..Aku sememangnya FAIL kalau masak aper jua jenis sambal sebenarnya..x terror beb..tapi,seb baik masak yang lain2 aku boleh lah pulak..

Masalah utama aku bila masak sambal, adalah cili...eeeeiii...aku x boleh pegang cili kalau korang nak tu..nak2 lagi cili kering...eeeiii tangan aku aku pijar seharian lepas tu...tension jer mak aku klu suh aku belender cili, x pun suh rendam cili kering..aku rela kupas bawang byk2...

Sebabkan hari tu ada tetamu nak datang umah aku, mak aku suh jugak aku masak sambal udang..but...aku x pegang cili @ belender cili pun..semua mak aku yg buat..(thank mak..ai love u much)..Aku nmpk mak bubuh cili merah besar ngan 3-4 ulas cili padi.hermmm....aku pun tumis la...tumis punya tumis bagi kering, masukkan petai..



Aku alter sikit resepi mak aku, aku masukkan serai, pastu masukkan cili sos sikit..wow...terangkat bau nya..Aku seorang yang x suka rasa masakan sendiri...nak2 lak tengah dalam periuk atas api...Aku mmg x suka..aku masukan garam secukupnya, pak AJI & gula....Agak2 dah garing n sebati..barulah aku masukkan udang tadi...heeeee....kacau bagi rata dah siap..

Time keluarga aku nak menjamu selera...mak aku menjerit..."Apsal sambal ni pedas sangat...."aku cam eh...bukan mak ker yg belender cili td?hehehehehehe....Aku rasa secoit kat dlm pinggan mak aku..yer..mmg pedas..tapi sedap..dah nasik dlm pinggan nak abis baru sedar pedas sampai berdengung telinga yer mak..

Yer...mmg pedas aku rasa pun mcm tu gak..tapi semakin pedas semakin sedap..Yang peliknya,Tetamu mak aku  kata x pedas langsung..wahhh..mmg perut tetamu aku tu hebat..Mak aku sampai sakit perut tau...lembik mak aku jap..Sian mak...lain kali jangan pandai2 nak bubuh cili padi yer...abah aku, herrmmm jgn harap nak mkn sambal..kang dia kata perut dia bocor lagi..eeeeiiii..

8 ulasan:

Qumairah berkata...

wah sedapnyer sambal petai...tapikan saya kalau masak campor petai saya either rebus dulu petai tuh atau goreng bagi masak baru buh dlm sambal ke, masak lemak ker etc..sebabnya saya plak tekak adalah alah getah petai..kalau ulam lagiklaaaa..boleh jadik bengkak tekak.

*ayu the sun* berkata...

sedapnya dila!!! akak lagi pedas lagi suka!!!

Queen berkata...

saya tk tahan pedas sangat...dan sangat faveret petai...pergh..terangkat..

Tapi hubby sangat suka pedas dan tak suka petai...

Jadinya, kalau die nak makan sambal udang yang sedap, pedas dan tiada petai...alkisah sila balik umah mama dia..hehehheheheh

pearl'E.J berkata...

sambal udang petai adalah favourite sezaman akak ni... wuiiiii pedas2 gitu mkn dgn nasi panas2, terangkat woooooo..

Liza berkata...

sambal udang pedas kaw kaw memang faveret, tapi petai tu kureng minat, harus ler makan udangnyer je

FairyLilly berkata...

oh sambal petai...my fevret and in my food wish list. Tapi betul la, kalau pedas sangat memang perut bole bocor la..hehe org ns yg tak kuat mkn podeh.

dayah aziz berkata...

sambal petai??
terbaek~~=p

Madam Casper berkata...

amboii sambal petai itu.....meleleh air liur oiiiii