For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Jumaat, 5 Jun 2009

Cara2 Buat Biskut Tart Nenas

Salam Semua...Pagi2 lagi aku bukak topik meh belajar cara2 buat Biskut Tart Nenas.Walau pun bukan musim perayaan, namun permintaan terhadap biskut tart nenas ni...mmg datang setiap masa.Ok, sebenarnya aku bukan penjual biskut tart ni...Aku tolong kawan mak aku.Anak nya nak mendirikan Rumahtangga this weekend.So..Maknya mintak tolong kat mak aku, suwoh aku buatkan.Nak buat hantaran katanya..Woii..kalau x sedap,alangkah malunyakan???I have no choice tuk tolakkan...
Ok, memula korang sediakan:
1Kg tepung gandum
1 buku Butter cup
2 biji nenas (sederhana besar)
-ha...nenas ni korang sagat,pastu korang buat jem nenas yer..
-bubuh gula 1 setengah senduk dlm jem korang ni.
-lagi senang kalau korang masak guna rice cooker.Sbb tuk mengelakan hangit.
2 Sudu makan susu pekat
2 biji kuning telur
Kalau korang nak tahu, lebih senang kalau jem nenas ni di bulatkan cenggini.pastikan besar bulatan jem tu sama size.Ni, mak aku yang sediakan macam ni..Ater, dah pukul 9mlm baru aku masuk dapur bancuh bahankan..Masa mak aku pot-pet membebel aku, aku dah siap bancuh adunan biskut tu.
Cara-cara mengadun biskut tart:
Memula, korang add Buttercup dalam bekas adunan.Pastikan Buttercup tu lembut eh...Pastu, add sikit2 tepung.Korang jangan sesuka hati masuk banyak2..kang biskut korang keras..jangan salahkan aku pulak!!!Agak2 adunan dah sedang2 x keras & x lembut..korang add pulak susu pekat anggaran 2 sudu.Ok, bila buat biskut tart ni...mmg x ada menggunakan sebiji gula pasir, halus pun tau..Ha..jimat gula korang kan?cuma nak buat jem nenas jer..Tapi..Harus di ingat..nak buat jem pun guna gula sikit jer...kang x menjadi korang punya jem kang!!!!

Aku lupa pulak nak masukan gambo acuan biskut tart ni dalm blog.Next time ok???Ha...bila dah siap adunan tu..korang masukan dalam acuannya..picit, so...dia akan kuar cam aku tunjuk kat gambo di atas.So korang potong agak2 panjang nya..Ha..asalkan jem nenas tu tertutup, so...dah kira menjadik la tu..

Ni hasilnya setelah di gulungkan..So cute kan???sebenarnya mmg buat biskut ni mudah n pantas.Lagik2 ada orang yg membantu korang buat..korang nak tau tak..apsal kat pasaran Biskut ni mahal giler?sebab nya...Buttercup mahal tau sebuku, pastu jem nenas tu klu nak buat kena banyak sabar...Aku punya stlye lak, aku lebih gemar buat sebuku butter tuk 1 bancuhan..Sbb boleh sambung2 buat.Kang kalau malas, boleh buat esoknya pulak.Tapi..di sebabkan mlm td, my jiran nak 100pcs, so..aku terpaksa buat 3 buku butter 1 adunan.Adoii...lenguhnya..Ahahaha..

Ha...Bila dah siap di gulung2 gini, korang atur la dlm dulang yer..Pastu korang baru letak kuning telur atas biskut tadi supaya nampak lebih cantik.Anggaran waktu memasaknya adalah 30minit dan suhunya 120.So..korang kena gak tengok2 masa proses dalam oven tu..Kang hangus pulak biskut korang tu..Aku mencadangkan agar dulang yg korang gunakan tuk membakar tu, yg tebal sikit tuk mengelakan biskut dr hangit.Ingat, hangus n hangit adalah perbezaan ejaan..namun Perkara tetap sama.Aku tamatkan bicara ni ngan SELAMAT MENCUBA..


14 ulasan:

Casper a.k.a wifee en.atan berkata...

dila
my favvy cookies tu nyummm..sedapp. Raya thn ni harus buat jugak tu

daela berkata...

kak casper-
wahh...kak casper harus buat tuk tawon ni...sbb dila dah ajar...ke..kak casper lg terrer dari dila ni...???wakakakaka...

tasyanadia berkata...

pos la sket kt cni
cam sedap jek kueh tu

Mr & Mrs MonDoK berkata...

.:: Simple giler ingredientsnyer... Aritu belajar ngan kakak, mak aih... macam2 tepung, telur pon macam2... Ahakz!!! Tp Belasah jek la... Janji ada nenas. Ahakz!!! ::.

daela berkata...

tasyanadia-
hahahaa...nnt raya dtg umah yer...susah pos2 ni..kang hancur dik non..biskut tu..

Mr&Mrs mondok-
mmg..dulu2 pun masa x penah buat..haiz..macam2 org kata pasal biskut ni..tapi bila dh pandai,ha...senang jer...x la susah sgt..awk ni suka nenas ke??

adenium berkata...

cop... dila ...nak tempah untuk raya....

daela berkata...

sid-

hahaha....aku malas nak amik order!!!ahahaha...ko nak mkn byk2..dtg umah aku kang raya..

ina berkata...

Daela, terima kasih comment blog akak. akak jugak nak ucapkan terima kasih guna tepung tempat company akak bekerja.....

daela berkata...

kak ina-
wah....bestnya keje kat company tepung..mesti boleh beli tupung murah..kak ina,kilang tepung ni kat mana?dila x pasan la cop nya tu..hehehehe..

lily lotus berkata...

nak order se-balang! lalalaaa...

rosmona berkata...

uih, bestnyer pandai buat bekut.. kite langsung tatau buat beskut..kite tau makan jer..alang2 dah buat beskut tu, mai la sebalang..

daela berkata...

rosmona-
ahahaha...nnt akk buat awk dtg amik kat umah...ahahaha..

Sally berkata...

bila nak update gambar acuan tart tu ...mana nak belinya?

Tanpa Nama berkata...

miley cyrus nude miley cyrus nude miley cyrus nude