For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Isnin, 22 Jun 2009

::Aku si Gadis Kilang::

Walaweiii....Tajuk n3 aku ari ni...Okla..aku nak cer sikit2 pengalaman aku dedulu..Masa ni aku kurus sangat kot..So sila abaiakn gambar KURUS KU dedulu ni yer..
Aku berkhidmat untuk company ni selama hampir 8 tahun.Banyak pengalaman Pahit, manis yang telah aku lalui..
Aku dedulu mmg malas nak smbg study, walaupun aku sebenarnya berpeluang meneruskan cita2 aku, namun aku abaikan..Masa sekolah dulu, aku teringin sangat nak jadi seorang Cikgu..Tapi Jadi Cikgu untuk Seni Lukisan.Aku mmg minat gila melukis.Kalau masuk jer kelas lukisan, aku la orang yang paling gumbira sekali...dan pastinya aku la yg paling duduk depan sekali masa cikgu aku mengajar.Teknik2 lukisan..uiii...tahap pro gila lah masa tu...Penah gak aku masuk pertandingan, Melukis Potret PM Tun Mahadir Muhammad..Yes...ofcouse aku lah pemenangnya..uii...bangga gila masa tuh...
Tapi hasrat aku nak lanjutkan pelajaran terbantut atas sebab2 yg x dapat dielakkan...So...aku pun g la cari2 keje di area2 Sg.way.Kat situ mmg banyak sangat kawasan Factory..Dan, di MECOM lah kerja ke..berapa belas yang aku cari berjaya menawan utk kekal lama disana..
Masa tu...gaji kencang gila..Cuma RAJIN dan MALAS jer yang buat korang berduit atau x...Aku telah dihantar ke depatment RC..wah..masa tu..kerkujat gak la...sbb aku x penah TENGOK hampir semuanya pekerjanya perempuan...kakakakaa....nampak nau aku x penah bekerja ngan pompuan dalam kuantiti yg ramai cenggitu..Pastu aku tgk 1 line tu...semua ibu2 pragnent...ha...comei jerkan???
Keje kat sana mmg menjamin masa depan.X heran lah..berapa ramai yang jumpa JODOH kat sana..Cuma aku jer x berminat nak berjodoh2 ngan staff2 MECOM...sbb bf aku keje kat M.C.M kat seberang company aku tu..Same company but diffrent product..Ha..cenggitu r..
Korang penah keje malam x???uii...kat sana aku kena kerah keje malam woo....seminggu pagi..seminggu malam...aje gila masa tu..Tapi, aku lebih suka kalau aku di shift malam.Boleh hurey2...boleh makan2 kat line...boleh dgr radio..boleh jalan2 waktu siang..Kalau keje pagi..Aduh..malas, semua kena ikut law...kena pakai mask la...x boleh banyak cakap la...keje kena ikut inspection la..wooo...tension wa cakap lu......
Pastu kerenah masing2 mmg macam2 hal berlaku kalau dah ramai2 mcm nikan..Ada yang kaki bergaduh...(aku ada x???ahahaha.....)bercinta...,kena marah..,kaki kencing...dan macam2lah ada kau...
Den...tahun pertengahan tahun 2006, aku telah ambik keputusan yang paling terbaik...iaitu VSS @ skim pemberhentian Sukarela..dan dibayar pampasan mengikut sistem kiraan yg ditetapkan..Waaaa....masa tu sadis gila...sedih, gembira...semua ada...sedih sbb x jumpa lagi kwn2 yg selalu kita borak2 kat sebelah..gembira sbb nak dapat duit...(tp duit skrg dah abis yer...)
Ha...tulah kisah aku masa aku pernah jadi gadis kilang dulu..."KALAU KORANG RAJIN BEKERJA, KORANG AKAN DAPAT PULANGAN YANG LUMAYAN..DAN KORANG AKAN BERBANGGA DENGAN HASIL TITIK PELUH KORANG BILA DAPAT GAJI..." disana x memerluka akal fikiran..tapi kemampuan tenaga yang di curahkan.....

7 ulasan:

MY HEART berkata...

Daela,

Ai pun penah keje kilang.. ai amat arr bangga taw huhuhu....

Tapi hanya bertahan sebulan *tunduk pale sambil mandang lantai*

Diana-k berkata...

terkujat jap..

ingat gambar skang..

wkakakakakaakkaa

sunshine berkata...

ohoho..mase ni pun aku keje kilang gak.....

adie-ishmael berkata...

nak kejer kilang masa sem break dulu2...mak tak kasi...

daela berkata...

my heart-
mmg..kalau ikutkan hati...x larat...tapi dila pun pelik...apsal diriku boleh bertahan sampai bertahun2...vangganya..

Diana-k
walaweiiiiii....masa muda belia tuh...kah3x...

sunshine-
aah..kita berhempas pulaskan...hahahaaa...kalau ngantuk, kita tdo jer...ko ingat x aku cucuh tangan ko ngan iron???uiii...ngeri..

abg adie-
ha???mak x kasi???awatnya...meh citer sikit...!!!

Casper a.k.a wifee en.atan berkata...

masa tggu result spm thn 1994 akak penah keja kilang. Uii time tu kalau rajin buat OT kayaa..sampai arwah nenek@mak qisau akak gelap mata ngan det tak mo sambung blaja.
yg tak tahan tu bila o/note shift 11pm-7am. Adeii tak tahan ngantuk. tapi time tu keja ngan geng sekolah tu yg syokk tu. Dah tu time tu peqhak sgt dila..bila tgk culture kat kilang tu..ya la kita budak sekolah naive lagi la time tu konon kah kah kah . Bila result SPM kuar kami beqenti ramai2..sambung blaja....

Tapi bg keja sementara boleh la kalao permenant ishh tak sanggup akak.

daela berkata...

kak casper-
ahahaaaa.....sanggup x sanggup..hampir 8 tahun...horeyy...