For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Selasa, 25 Januari 2011

Cara Membuat Kek Belang( Butter Cake)

Kwang, kwang kwang...
Salam & selamat sejahtera kawan kawan.
Today aku nak ajar cara cara buat butter cake belang tarung rimau.
  • Mula mula masukkan sebuku setengah buttercup 500grm & secawan gula halus.
  • Setelah kembang(anggaran 35-45minit pukulan, boleh masukkan telur 5-6 biji (tapi sebiji sebiji jangan masuk sekali semua)kira sambil pukul...pastu masukkan telur.Tak lupa juga, masukkan sedikit esen vanilla untuk perasa.
  • Masukkan tepung gandum 1setengah cawan .Dan baking powder sesudu kecil(Mak aku kata kalau masuk banyak banyak..kang kek jadi x sedap...baik korang bubuh ikut sukatan yang aku ajarkan ni)
  • Bahagi 2 bancuhan supaya boleh letak pewarna.
  •  Gambar 5 & 6 adalah sukatan yang telah aku bahagikan.
  • Setelah warna dicampurkan ke dalam adunan, kacau rata rata.
  • Masukkan pewarna asli dulu dengan senduk.
  • Lapiskan dengan adunan yang berwarna merah
 
  •  Lakukan selang seli adunan sampai abis
  • Bakar dengan sempurna
  • Hahaha..titiba kek aku bertukar warna.(titiba warna hijau pulak)
Ok, selamat mencuba.

p/s: Kek jadi warna hijau selepas siap adalah satu penipuan.
Kek Belang merah masa mak bake, aku bantai membongkang.
Bila kek sudah siap, si peng order datang rumah & terus pick up masa tengah suam suam kek lagik.
Makanya..tiada lah gambar kek merah untuk tatapan semua.
Lepas tu mak pujuk hati dengan menyiapkan sebiji lagi kek warna hijau.
Aku malas nak snap pict.Cara yang sama..cuma warna aje kena tukar...:)

6 ulasan:

AngahSayang2314 berkata...

hehehe....angah suka guna milo

Cik Ina minat Do do Cheng berkata...

Daela , tiba-tiba akak terpikat ngan kek ko ni.tumpang lalu, ambik resepi ye, nak buat kek chinese new year untuk MIL. boleh ye.

applemintlady berkata...

anyah,
ada lg x???
hahahha

Mimy Hamid berkata...

yeaaaaaaa kek sudah berbelang....

Liza berkata...

cantiknyer, mcm susah jer nak buat...nanti nak try gak le

FairyLilly berkata...

wah, apa mimpi ko buat kek bagai ni?
lawaklah tetiba kek kaler hijau, sib baik ada explanation, kalau tak harus tak laku pewarna merah/pink tu ;)