For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Jumaat, 3 Disember 2010

Try Masak Yee Mee ♫♫♫♫ nasib baik jadi..

 
 Hollaa..
Petang semalam kan, sambil pecut bawak moto,
otw balik rumah, aku terfikir nak masak apa untuk makan petang.
Amy sekarang sudah tak mahu makan waktu malam.
Dia berdiet.Aku tidak boleh berdiet.Perut akan menyanyi kalau tidak makan.
Bila Amy kerja petang, aku akan jarang jarang kedapur sekarang ni.
Kebetulan semalam masa kat office ada orang belanja makan Domino pizza,
lepas tu seharian kebuluran.Itu yang berangan angan nak makan yee mee buatan sendiri.
Sampai dekat area rumah, aku singgah kedai.
Beli ingredient untuk masak kuah yee mee.
Mee Yee Mee sudah aku beli 2 minggu lepas.
Bahannya:

Ayam (Ambil tang dada sahaja)
Sedikit Udang
2-3 ekor sotong
Sedikit sayur sawi
Lobak merah untuk mencantikan masakan
Cili padi 4 biji ditumbuk kasar
bawang putih
Secubit garam
Serbuk perasa
Sedikit lada sulah
rebusan stock ayam( pakai maggi pasti sedap pun ok) 
Sedikit tepung jagung
Sebiji telur

Tumis semua bahan, kemudian masukkan air rebusan stock ayam.
 Pecahkan sebijik telur dan kacau jika mahu telur itu hancur atau biarkan sahaja.
Masukkan sesudu tepung jagung dalam cawan kemudian, kacau sampai rata
barulah dimasukkan dalam periuk dan kacau.
Pada sapa sapa yang suka kuah tu pekat, boleh tambah tepung jagung lebih sikit


Haaaa...pasal ternampak gambar ini dalam henpon lah aku teringat ingat nak masak Yee mee.
Tapi yang ini kuah nya hitam.
Aku belom berani untuk cuba yang hitam gini.
Mungkin banyak bubuh sos tiram & kicap.
Btw, nasib baik cubaan aku membuat yee mee putih(ayat untuk sedapkan hati)
menjadi.Kalau tak jadi, aku makan jugak..sebab lapar..hahaha
Tiada yang kelakar kalau tengah lapar ok!!

2 ulasan:

kak ina mail berkata...

amboi respect, Daela semakin rajin semenjak jadi isteri orang ni. cam ni lah akak sayang dan laki daela cayang.khe khe

atty's berkata...

kty malam tadi makan yee mee gak.tp tak shedap,