For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Rabu, 1 Disember 2010

:: Hobi ::

Lately ni aku suka betul masak & makan.

Aku akan suruh Amy buat pilihan untuk aku masak.
Coz aku sudah jemu masak atas pemikiran aku sendiri.
Kalau Amy malas nk tolong fikirkan sekali..
Aku hanya masak ikan goreng bercili kurang pedas dan sayur goreng.
Sampai tahap tak tahu menu apa yang nak dimasak.
Sebab, aku hari hari masak kat rumah.
Bukan sebab rajin sangat, tapi sebab sudah jemu..i repeat  JEMU makan kat luar.
Bila ada pasar malam dekat dengan rumah, aku akan ajak Amy pergi beli bahan basah.
Sambil tu tanya tanya dia nak makan apa.
Titiba dia cakap mahu makan nasi ayam.
kwang kwang kwang..
terkujat sekejap aku.
Aku mana pernah masak nasi ayam sendiri tanpa Emak yang guide dulu dulu.
Tapi tetap cover line cakap yang aku akan cuba masak.Kalau tak sedap sila marah lepas tu.
Setelah bahan bahan dibeli,
aku balik rumah try masak.
Lucky day coz amy tak menggangu aku didapur.
Sebab aku rasa kekok kalau ada mata mata yang memerhatikan aku kat dapur.
Rasa macam semua kau buat serba tak kena.
Nak nak pulak orang yang ada kat dapur tu kaki komplen.
Sure aku gabra semacam saja:)
Masak Nasi ayam ni sangat mudah.
Mula mula rasa macam susah.
Tapi selepas jadi plus siap terus rasa mudah sangat kalau kita rajin.
Hahaha..titiba pulakkan?
Ayam potong 4.
Rebus anggaran 5 minit.Kemudian perap ayam dengan kicap, cinnamon & sos tiram.
Kemudian goreng.
Sup ayam buat macam biasa.
Nasi  pulak, Majerin , sup ayam.
sayur pulak seperti gambar diatas ataupon 
korang boleh rujuk kedai kedai nasi ayam yang korang suka makan.
Ha...pandai pandai korang la nak buat nasi ayam lepas ni..
Adeh laparnya tengok gambar ni...

5 ulasan:

kella berkata...

wahhhhhhh.... bagusnya!!
memang betulla, selain jemu makan kat luar, kualiti pun tak terjamin! kalo makan luar tentunya kita nak makan sedap kan.. kalo tak sedap buat sakit ati jer... bukan free tu.. bayar tu!
apa pun, baik je masak.. jimat dan puas ati.. :)

atty's berkata...

mabeles..nampak menyeleerakan.leh berniaga lepas nie..

daela berkata...

KELLA-betul tu klla, dulu2 dah muak asyik makan kat kedai...skrg masak kat rumah lg senang.x payah nk amik masa utk keluar dr rumah..

kak tty-ahahaha...nmpk jer mabeles, rasa terus pitam..hahahahhahaa

kak ina mail berkata...

Amboi dah lama tak bersiaran kat sini.semenjak dah jadi bini orang, ni, dah semakin pakar masak ye.lapar akak tengok nasi ayam ko.

daela berkata...

kak ina-hahahha...akk memang, lama x mai tgk blog hampeh saya ni..boleh la...sy pon suka kat blog akk, coz akk rajin masak..:)