For More Info Click Here..

Iklan Berbayar

Selasa, 16 Mac 2010

::Siput Sedut masak Lemak Cili Potong::

Haloo...Ahad petang yang lalu, aku dapat call dr my SIL yang kebetulan mahu pulang ke pangkal jalan dari Johor ke Kuala Lumpur semula..selepas cuti berhari-hari kan..? 

"Dek non, ko nak nonas x?"

Nonas apo lak?

Nonas Muar la....ko ni...Akk kan kat sinun lae...ko buleh buat tart nonas...

Tgk la klu den rajin... gua dah lama x buat tart nonas..gua dh jadi pemalas..

Pas kek mak mentuo den jap...n aku pun bagi kek mak den...tah apo yg dorang borakkan...yolah..yolah yo yg den donga...

Pas off call, aku hengat sejam dua lagik sampai la dorang tu kan...teringin gak makan nenas time2 panas remang & panas hati kek tunang aku tu kan...Rindu kat alili pun yer gak..yer la...3 hari dia x dtg umah..windu nk peluk2 dia...windu nk kiss2 kepala botak alili tu..ooo..x citer kat u all, lepas alili jatuh tempoh hari,kena chiken pox & terus kepalanya kena botakkan...heeeee...cam anak jin dah budak tu...9pm ok..my bro & famili datang umah..Hantar Sekilog Siput sedut, sekilog kerang kulit licin....& beberapa biji nenas giant...wahh..mmg sodap..

Aku sememangnya pencinta siput sedut ni sejak aku kecik2 lagi..Memula aku ingat lagi..aku geli nak sedut2 si siput nih..nak2 lak nmpk org sedut...lagi la aku geli giler..Tah macam mana aku pun terjebak makan siput ni pun aku x ingat..Yang pasti mak aku mmg x suka beli siput ni...mmg dia x kan beli..melainkan dia teringin..coz penah dulu2 mak aku beli, masukan dalam bekas, den sipun ni semua dah lari. & merayap x tentu halo ..hohoho...terus mak x mo beli..klu teringin dia suh beli jer la..
Lagi heaven bila Ika my neighbor nak tolong mak den masak potang semalam...Laju jer mak den suh Ika masak siput ni..(haaa....gua tau apsal...mak mesti malas nk potong ekor siput tu kan..?) hahahaha....mana ado..mak tolong la Ika sok..Aku smlm cepat2 off PC...brummm...balik umah..tgk siput sedut udah dimasak..yg best tu, baru jer mak tutup api dr dapur..wah....sedap betul meyedut siput tu...Sedar x sedar..semangkuk siput dah aku sedut...eeeiii sedap...
Ha...pastu malam td..aku adalah orang yang paling sakit perut...Tatau la kenapa...mungkin sbb makan siput byk sgt kot..memulas2 ok...Lama gak sakit tu..namun aku x kuasa nk layan sakit yg sikit2 cam tu..Aku amik bantal tdo...pastu, mata pun berat...dan tertido....Seb baik bgn pagi td dah kurang sakitnya..Jadi...Aku terus tertanya2 naper la aku sakit perut mlm td...Padahal..Masak lemak siput sedut tu..hanya ada potongan bawang besar & cili besar jer...cili padi x pun tau..seulas pun x der....huh:)

10 ulasan:

Ena berkata...

salam..

wahhh.. lamenyer x makan siput sedut..
a'a dulu sy pun x pandai makan siput tu.. asal sedut jer x kuar2.. yg msuk cumer angin.. udahnyer salah sdut lah.. hahah..
tp skrg dah pandai.. la.. ekekkeke

sue berkata...

npk cam sedap jek... teringt lak ms kn siput sedut kat Klang tuuu...heheh

Mimy Hamid berkata...

nok mkn siput sedut bagus untuk kawen...hihihi alamak telebih sudah,...aku iingat lg dulu...makcik aku selalu ckp..sp tak pndi makan takleh kawen..sebab tak reti sedut...wakakaka

rosmona berkata...

bakal mak metuo ekau pon sgt suko siput sodut nih... kalo dio tahu la..

Lyn Yusoff berkata...

alamak.... sedap nyer siput sedut ni..lyn yg tingin nak mkn.. tak membeli lagi.. hhehehe

Dee berkata...

template cantik tp dee xleh baca..huhuhu..tukar kaler font tu..

cik syahira berkata...

assalamualaikum kak daela.

again.. siput sedut.
dah beberapa hari teringin nak makan.
tak dapat-dapat lg.
sigh..

daela berkata...

Salam...

Ena-dila pun lama x mkn siput sedut ni...nikmatnya...

Sue-aah la sue..kat sana pun aku mkn siput sedut gak kan..?

Mimy-hohoho....yer ker...gua tatau la plak kan...hahahaha...ni mitos jer kot..

wana-haa...mak mentua den pun suko yo..?tapi den x roti masak..camno ni ha..?

lynn-ramai rupanya geng suka mkn siput ni kan...

syahirah-
g mkn dek...kang kempunan..

*ayu the sun* berkata...

siput tu idup lam perut awak!
akak x makan laaa..
kerang sotong.. kena belajar ngan dila la.. buleh?
;)


VISIT ATS-SHOPPE ~ Click here for a lot of products out for grab!

ayumadura berkata...

Salam Mek
LAma da aku tak jengok blog mu ni..so sempena opis ari ni suam2 kuku..aku mengambil peluang tu lepak kat sini hehehehee

byk citer besh yg aku ketinggalan ek